sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Lue vanha tyttökirja!

Katsoin juuri äsken YLE Teemalta vuoden 1949 filmatisointia Louisa May Alcottin Pikku naisista. Nauroin ja itkin. Ajat ovat muuttuneet, mutta ihmisten ilot ja surut ovat samoja. Sisarusten väliset suhteet, rakkaus, kuolema, yksinäisyys. Vaikka olin lukenut kirjan monta kertaa ja nähnyt tarinan valkokankaaltakin aiemmin, niin elokuvaa katsoessani huomasin taas jännittäväni kuinka päähenkilöiden käy.

Rakastan vanhoja tyttökirjoja monesta syystä, mutta ehkä eniten siksi, että ne ovat niin kauniita. Kirjat eivät ole vain viattomia romanttisia tarinoita, vaan pikemminkin tyttöjen kasvutarinoita. Aiheet, joita ne käsittelevät, ovat monet edelleen ajankohtaisia. Ystävyys, yksinäisyys, perhesuhteet jne.

L.M. Montgomeryn kirjoittama Annan nuoruusvuodet on yksi suosikkini., Orvon Anna-tytön tarina puhuu minulle rakkauden muuttavasta voimasta. Lapsia vierastavat, jurot ja iäkkäät Cuthbertin sisarukset saavat vahingossa luokseen vilkkaan tytön luokseen, ja sen jälkeen heidän elämänsä ei ole enää entisellään.

Louisa May Alcottin kirjassa Tytöistä parhain, köyhä tyttö Polly on vieraana rikkaassa perheessä, ja luonnollisella ja välittömällä olemuksellaan tuo iloa koko Shawn perheen kotiin. Kirjassa on hiukan romantiikkaa, mutta toinen suuri teema on mielestäni ystävyys ja rakkaus.

On ollut mielenkiintoista lukea uudestaan  lapsuuden suosikkeja ja huomata, että monet tyttökirjat lumoavat vanhemmankin lukijan. Suosittelen teitäkin heittäytymään tytöiksi jälleen ja lukemaan tyttökirja!

En tiedä lukeeko tätä blogia enää kukaan, kun en ole hetkeen päivittänyt. Heitän kuitenkin haasteen. Lukekaa uudestaan joku tyttökirja, josta piditte lapsuudessa ja kirjoittakaa mitä ajatuksia se herätti. Mikä oli muuttunut, mistä piditte silloin ja mistä nyt ja huomasitteko jotain erityistä.

Aurinkoista kevättä!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti